تفاوت فصدخون با حجامت
فصد خون و حجامت هر دو از روشهای سنتی خون گیری هستند اما علیرغم بسیاری از شباهتها، لازم است توجه شود تفاوتهای اساسی بین این دو روش وجود دارد. در این مقاله قصد داریم به بررسی تفاوت بین فصدخون و حجامت بپردازیم. این مقاله توسط فصدچی، مرکز تخصصی فصد خون در تهران، نوشته شده است.
فصد خون چیست؟
فصد خون، یک عمل خونگیری از یک فرد با هدف درمان یک بیماری است. این روش حداقل 3000 سال است که انجام می شود و اعتقاد بر این بود که طیف گسترده ای از بیماری ها را درمان می کند. فصد خون یکی از روشهای تقلیدی در طب سنتی است که در آن بسیاری از سموم بدن در زمان غلبه سودا و دفع مواد زائد خون انجام میشود. این روش نسبت به حجامت و بادکش کمتر شناخته شده است و برای بسیاری از افراد ناشناخته است، اما باید در نظر داشت که فصد یکی از روشهای قدیمی برای خون گیری است که میبایست توسط متخصصان انجام شود.
فصد خون یک عمل پزشکی سنتی است که شامل خارج کردن خون از بیمار برای اهداف درمانی است. این عمل ریشه های باستانی دارد و در فرهنگ های مختلف در طول تاریخ مورد استفاده قرار می گرفته است. ایده فصد خون بر این باور استوار بود که عدم تعادل در مزاجهای بدن (مانند خون، بلغم، صفرای سیاه و صفرا زرد) میتواند منجر به بیماری شود و با برداشتن مقداری از خون، میتوان تعادل را بازیابی کرد و در نتیجه بهبود یافت.
فصد خون برای طیف وسیعی از بیماریها، از تب و سردرد گرفته تا بیماریهای مزمنتر به کار گرفته میشود. روش های مختلفی برای انجام فصد خون وجود دارد. یکی رایج ترین آن فلبوتومی یا ونکسیون است که در آن خون از یک یا چند ورید خارجی بزرگتر گرفته میشود.
حجامت چیست؟
حجامت یک روش درمانی باستانی است که برای تسکین درد و التهاب استفاده شده و یکی از شیوههای پیشگیری و درمان بیماریها در طب سنتی میباشد که برای خارج کردن آلایندههای خونی مورد استفاده قرار میگیرد. منشا آن چین و غرب آسیا بوده و هزاران سال است که انجام می شود. این روش شامل قرار دادن بادکش در قسمتهای مختلف بدن از جمله پشت، معده، بازوها، پاها یا سایر نواحی است. این بادکشها ها برای ایجاد خلاء یا نیروی مکش طراحی شده اند که پوست را به سمت بالا می کشد. بادکش ها برای چند دقیقه در جای خود باقی می مانند و اعتقاد بر این است که مکش جریان خون را تسهیل می کند. همچنین برای خارج کردن آلودگیها از مویرگها به کار میرود و میتواند به رقیق شدن خون کمک کند. اعتقاد بر اینست که که حجامت موجب تقویت گلبولهای سفید، بهبود گردش خون و کاهش التهابات میشود.
توصیه می شود انجام حجامت را با متخصص مراقبت های بهداشتی خود در میان بگذارید تا مزایا و خطرات بالقوه را درک کنید. همچنین این روش باید زیر نظر پزشک و توسط فردی مجرب صورت پذیرد تا از بروز عوارض جلوگیری شود.
حجامت بر دو نوع است: خشک و مرطوب. حجامت خشک از روش پمپاژ برای کشیدن بافت پوست داخل بادکشها استفاده می کند، بدون برش و خونریزی. بافت زیر جلدی (لایه زیرین پوست) به داخل بادکشها کشیده می شود و برای مدت زمان کمی، معمولاً بین 5 تا 15 دقیقه، در جای خود قرار می گیرد. در حجامت مرطوب، ابتدا از یک چاقوی جراحی کوچک برای ایجاد یک برش کوچک در آن ناحیه از پوست استفاده میشود و سپس از ساکشن برای کشیدن مقدار کمی خون استفاده می کنند و پس از ایجاد یک مکش ملایم، بادکشها برداشته میشود
ممکن است برخی فراد عوارض جانبی مانند درد یا کبودی جزئی را در محل حجامت تجربه کنند.
لینک مفید: سوند گذاری در منزل
تفاوت فصدخون با حجامت
فصد روشی است که در آن خونگیری از ورید صورت میگیرد و به دلیل اینکه خون وریدی به تمام بدن میرسد، این روش تأثیری بر کاهش خون در کل بدن دارد. در مقابل، حجامت با برداشتن خون از مویرگهای نزدیک سطح پوست انجام میشود و تنها بر یک ناحیه خاص اثر میگذارد. در ادامه تفاوتهای اصلی بین فصد خون و حجامت را توضیح خواهیم داد:
محل انجام فعل خونگیری
در حجامت، خونگیری از مویرگها انجام میشود در مقابل، فصد شامل خونگیری مستقیم از رگهاست. حجامت میتواند در نقاط مختلفی از بدن بسته به شرایط بیمار انجام شود. در حالیکه برای فصد، مکانهای خاصی از بدن تعیین میشوند که مستقیماً بر روی رگها انجام میگیرد.
محدودیت ها
حجامت میتواند برای اکثر افراد با سنین و مزاجهای مختلف مناسب باشد، اما فصد محدودیتهای بیشتری دارد. به عنوان مثال، افرادی که دچار کمخونی یا ضعف بنیه هستند و همچنین کودکان نباید فصد انجام دهند
سن
از دیگر تفاوت فصدخون با حجامت سن شخصاست. سن مناسب برای انجام حجامت میتواند از کودکی تا سنین بالاتر انجام شود، اما فصد معمولاً برای افراد زیر ۱۸ سال توصیه نمیشود
مهارت لازم
حجامت فرایند نسبتاً سادهای است اما فصد خون نیازمند مهارت و دانش بیشتری برای اجرا میباشد جرا که بعد از انجام فصد در اکثر موارد، خونریزی ادامه دارد و در موارد کمی است که خون خودش قطع میشود و لذا بعد از اتمام عمل فصد، باید جلوی خونریزی را گرفت و این کار نیاز به مهارت و تخصص داشته و تشخیص زمان مناسب آسان نخواهد بود.
میزان خون
تفاوت دیگر فصد خون و حجامت در میزان خون خارج شده از بدن است. در فصد معمولاً خون بیشتری نسبت به حجامت گرفته میشود و خروج خون به صورت مداوم است. میزان خون خارج شده بستگی به نظر و تجویز پزشک داشته والبته لازم است بدانیم که خون گرفته شده پس انجام فصد خون دور ریخته می شود. در حالی که در حجامت، پس از چند بار بادکش کردن و تخلیه لیوانها، خونگیری متوقف میگردد. این میزان معمولا بین 30 الی 70 سی سی خون خواهد بود.
هدف
انجام حجامت برای دفع کلسترول و سموم مازاد از بدن روش بهتری است و چون خون بصورت مستقیم از رگ گرفته نمی شود نگرانی از بابت کاهش حجم خون وجود ندارد.
همچنین کسانی که دارای خون غلیظ هستند انجام حجامت به دلیل حجم خون خروجی کم چندان مناسب نخواهد بود. اما فصد خون بهویژه در درمان افزایش غلظت خون که منجر به سردرد، سرگیجه و قرمزی لبها و چشمها میشود، کاربرد دارد و میتواند خطر سکتههای قلبی و مغزی را کاهش دهد. همچنین برای کسانیکه دارای آهن مازاد هستند درمان فصد خون پیشنهاد میشود زیرا مقدار خون بیشتری خارج میشود.
چگونگی خروج خون
در فصد، خارج شدن خون بدون دخالت انسان و به صورت طبیعی است، اما در حجامت خروج خون با استفاده از بادکش انجام میشود.
مراقبتهای لازم
یکی از بزرگترین خطرات، ناشی از از دست دادن خون است. حجم خون پایین همچنین می تواند منجر به تعدادی از علائم خطرناک مانند فشار خون پایین، مشکلات تنفسی و از دست دادن هوشیاری شود. همچنین انجام فصدخون با استفاده از وسایلی غیراستاندارد میتواند منجر به عفونتهای شدید یا حتی کشنده و انتقال بیماریهای مختلف از راه خون شود.
توجه داشته باشید که حجامت و فصد دو روش درمانی هستند که باید تحت شرایط مناسب و زمانی که نیاز است انجام شوند، نه به صورت مرتب و مکرر بدون در نظر گرفتن شرایط خاص. این دو روش همانقدر که میتوانند مفید باشند، در صورت عدم رعایت اصول و شرایط لازم میتوانند زیانآور نیز باشند.
لینک مرتبط: انجام سوند معده در منزل